Vaikka nautin retropelien pelaamisesta aidolla raudalla, en ole puristi, vaan käytän emulaattoreita silloin kuin niiden käyttäminen on järkevää. Mielestäni emulaattoreiden käyttäminen on hyvä idea, koska:
- Emulaattori mahtuu huomattavasti pienempään tilaan kuin aito pelikonsoli. Tämä tarkoittaa sitä, että voit nakata emulaattorin reppuusi ja pelata lempipelejäsi missä tahansa.
- Emulaattorin kytkeminen moderniin televisioon on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin hyvän kuvan saaminen vanhasta pelikonsolista. Sinun ei tarvitse hankkia ylimääräisiä lisälaitteita, vaan voit kytkeä emulaattorin televisioon HDMI-kaapelilla.
- Vanhat konsolit, peliohjaimet ja pelikasetit eivät toimi ikuisesti. Sen sijaan digitaalisessa muodossa olevilla peleillä ei ole parasta ennen päivämäärää ja useat kaupat myyvät uusia peliohjaimia, joita voi käyttää retropelien pelaamiseen.
Minä olen jo jonkin aikaa haaveillut pienikokoisesta emulaattorista, mutta tässä projektissa tarvittavan Rasperry Pin hankkiminen on ollut hieman haastavaa komponenttipulan takia. Onnistuin vihdoin hankkimaan kaikki tässä projektissa tarvittavat osat, joten nyt on aika viedä tämä projekti maaliin.
Mitä tässä projektissa tarvitaan?
Ennen kuin pääsin kasaamaan taskukokoista emulaattoriani, minun täytyi hankkia seuraavat osat:
- Rasperry Pi 4 Model B. Ostin kahdeksan gigatavun version, koska muita versioita ei ollut saatavilla.
- Virtalähde. Voit haluessasi käyttää myös kolmannen osapuolen virtalähteitä, mutta minä en jaksanut säätää, vaan pelasin varman päälle ja ostin Rasperry Pin virallisen virtalähteen (valkoisena tottakai).
- microSD-muistikortti. Ostin merkkiuskollisuuden takia Sandiskin 64GB Extreme Pro microSDXC-muistikortin, mutta muiden valmistajien kortit ovat varmasti aivan yhtä hyviä.
- Muistikortinlukija. Koska valinnanvaraa oli aika vähän, ostin Kingstonin USB 3.0-muistikortinlukijan.
- Kotelo. Minä halusin valkoisen kotelon, jonka mukana tulee sekä tarvittavat lämpötiilit että tuuletin. Lopulta päädyin hankkimaan tämän kotelon.
- HDMI – Micro HDMI-adapteri. Verkkokauppa.comin adapteri toimii ihan hyvin.
- Peliohjaimet. Koska halusin käyttää ”autenttista” peliohjainta jokaiselle emuloitavalle pelikonsolle, päätin hankkia seuraavat peliohjaimet:
Rasperry Pin kasaaminen ja RetroPien asentaminen
Rasperry Pin asentaminen hankkimaani koteloon oli helppoa ja suoraviivaista. Käytännössä minun tarvitsi vain kiinnittää lämpösiilit ja ruuvata piirilevy kiinni koteloon. Tämän lisäksi minun piti ruuvata kotelon mukana tullut tuuletin kiinni kotelon kattopaneelin. Päätin myös alentaa tuulettimelle syötettävää jännitettä kolmeen volttiin, koska arvostelujen mukaan tuuletin on aika äänekäs, jos sille syötetään viiden voltin jännitettä.
Seuraavaksi minun piti asentaa RetroPie microSD-muistikortille. En käy sen tarkemmin läpi RetroPien asennusprosessia, koska tämä erinomainen Youtube-video kertoo, miten voit asentaa RetroPien ja siirtää pelejä Rasperry Pin muistikortille:
Sen sijaan kerron muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä jos törmäät samoihin ongelmiin kuin minä.
Pelit ei toimi kunnolla. Kun kytkin Rasperry Pin 4K-televisiooni, huomasin välittömästi, että:
- Pelit tökkivät ja niissä on grafiikkavirheitä.
- Osa peleistä oli pelikelvottomia, koska niissä oli aivan hirveä input lag.
Hetken asiaa ihmeteltyäni päädyin siihen lopputulokseen, että minun kannattaa laittaa televisioni pelimoodiin ja vaihtaa Rasperry Pin resoluutio Full HD:ksi (RetroPie valikko => raspi-config => Advanced Options => Resolution).
Resoluution vaihtaminen ei onnistu. Jostain kumman syystä en pystynyt vaihtamaan Rasperry Pin resoluutiota, koska Resolution-valikko ei suostunut aukeamaan. Onnistuin lopulta ratkaisemaan tämän ongelman seuraamalla näitä ohjeita (kiitos Reddit):
- Avaa Advanced Options-valikko.
- Irrota HDMI-kaapeli Rasperry Pi-tietokoneesta.
- Avaa Resolution-valikko ”sokkona”.
- Kiinnitä HDMI-kaapeli Rasperry Pi-tietokoneeseen.
- Vaihda resoluutio.
Osa RetroPien käyttöliittymästä menee television kuvan ulkopuolelle. Minä törmäsin tähän ongelmaan sen jälkeen kun olin vaihtanut Rasperry Pin resoluutiota. Sain korjattua ongelman laittamalla televisioni Overscan-asetuksen kuntoon.
Nyt naatitaan!
Minun täytyy tunnustaa, että kaiken tämän säätämisen lopputulos ylitti kaikki odotukseni. Pelit pyörivät erittäin sujuvasti ja niiden pelaaminen emulaattorilla on miellyttävämpää kuin alkuperäisen raudan käyttäminen. Tosin, minun täytyy tunnustaa, että tämä johtuu lähinnä siitä, että alkuperäiset peliohjaimeni ovat aika ”veltossa” kunnossa.
Tämän projektin kustannukset lähtivät hieman lapasesta, koska halusin tilata kaksi peliohjainta per emuloitu konsoli. Jos hankit vain yhden ohjaimen, sinun pitää sijoittaa tähän projektiin noin pari sataa euroa. Mielestäni tämä on varsin kohtuullinen hinta ja tämän ratkaisun hyvänä puolena on se, että jos kyllästyt retropelaamiseen, voit käyttää Rasperry Pitä johonkin toiseen tarkoitukseen.