Olen viime aikoina pelannut aika paljon sekä Amiga- että Commodore 64-pelejä emulaattoreiden avulla ja olen huomannut, että gamepad ei ole erityisten hyvä peliohjain näiden pelien pelaamiseen, koska ns. väli-ilmansuuntien aktivoiminen on liian helppoa. Tämä on erityisen ikävää jos satut pelaamaan jotain Pacman-kloonia (kuten esimerkiksi Pacman 500), koska väli-ilmansuunnan aktivoiminen tarkoittaa sitä, että Pacman kääntyy päinvastaiseen suuntaan ja sinulta lähtee henki.
Erään täysin turhan kuoleman jälkeen päätin, että minun on pakko ratkaista tämä ongelma ennen kuin gamepad lentää SER-jätteeseen. Minulla on ennestään kaksi Speedlink Competition Pro Extra USB-joystickkia, mutta en voi suositella tätä joystickkia kenellekään, koska en voi käyttää sitä Macbook Pro:n kanssa (se ei vaan suostu toimimaan). Kaiken lisäksi, toinen näistä Joystickeista ei toimi edes Windowsissa.
Menen All-In
Muutaman päivän googletuksen jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että voin tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja hankkia joystickin, jonka saa kytkettyä sekä moderniin tietokoneeseen (Mac tai PC) että aitoon kuusneloseen. Tässä vaiheessa ostoslistani näytti seuraavalta:
- 2 x Monster Joysticks 8/16bit Deluxe Joystick Kit. Halusin rakentaa sekä kahdeksan- että neljäsuuntaisen joystickin, koska erilaiset pelit hyötyvät erilaisista liikerajoista ja haluan pelata jokaista peliä parhaalla mahdollisella joystickilla.
- Monster Joysticks 9 Pin Joystick to USB Adapter. Tämän adapterin avulla edellä mainitut (ja muut tuetut joystickit) voidaan kytkeä moderniin tietokoneeseen.
- Kahdeksansuuntainen rajoitinlevy, jonka avulla voidaan rajoittaa Sanwa-joystickin liikerataa. Tarvitsen erillisen rajoituslevyn, koska Sanwa JLF-TP-8YT-joystickin alkuperäinen rajoitinlevy mahdollistaa ainoastaan ”rajoittamattoman” tai neljäsuuntaisen liikeradan.
- Erilaisia jousia, joiden avulla voidaan säätää Sanwa JLF-TP-8YT-joystickin jäykkyyttä. Tilasin nämä jouset Ebaysta näiltä myyjiltä: Arcade Express ja JammaStar*com.
On aika kääriä hihat ja liata kädet
Parin viikon jälkeen kaikki osat olivat saapuneet, joten pystyin viimeinkin kokoamaan joystickit. Koska olin katsonut Youtubesta muutaman aiheeseen liittyvän videon, joystickkien kokoaminen ja modaaminen oli aika suoraviivainen prosessi. Tosin, minun on pakko tunnustaa että ensimmäisen joystickin viimeinen mutteri putosi joystickin sisään, joten minun piti avata joystick, jotta sain mutterin ulos ja joystickin kasaan.
Jos haluat lisätietoja tästä joystickista ja sen kokoamisesta, suosittelen että katsot seuraavan videon:
Yhteenveto
Olen erittäin tyytyväinen molempiin joystickkeihin. Koska niissä käytetään Sanwan valmistamia laadukkaita arcadeosia, pelaamisessa on kolikkopelimäinen tunnelma. Itse asiassa, on harmi, että ne ”alkuperäiset” 9-pinniset joystickit olivat pääosin aivan hirveitä, koska olisi ollut mahtavaa kokea nämä pelit ensimmäistä kertaa joystickilla, joka saa hymyn huulille. Mikä parasta, jos joku osa hajoaa, minun ei tarvitse heittää joystickkia SER-jätteeseen, vaan voin korvata hajonneen osan uudella.
Tässä vielä oma listani niistä modauksista, jotka tekevät tästä joystickista entistäkin paremman:
- Sanwa JLF-TP-8YT-joystickin oletusjousi on aivan liian löysä, joten kannattaa vakavasti harkita sen korvaamista jäykemmällä jousella. Tämä tekee joystickista huomattavasti tunnokkaamman.
- Rajoitinlevyistä on oikeasti hyötyä, joten sinun kannattaa asentaa tähän joystickkiin sellainen rajoitinlevy, joka sopii niihin peleihin, joita haluat pelata. Esimerkiksi, jos olen käyttänyt joystickkia, jossa on neljäsuuntainen rajoitinlevy, Pacman ei ole kääntynyt kertaakaan ”väärään” suuntaan.
Summa summarum, jos olet valmis sijoittamaan ”hieman” rahaa hyvään joystickkiin ja olet valmis tekemään muutamia pieniä modauksia, voin suositella lämpimästi Monster Joysticksin peliohjaimia.
P.S. Monster Joysticksin valmistama USB-adapteri toimii kuin unelma ja olen käyttänyt molempia joystickkeja sekä Macbook Pro:n että PC:n kanssa.