Emulaattori vai oikea rauta?

Jos olet kiinnostunut retropeleistä ja kysyt minulta, kannattaako sinun pelata näitä pelejä emulaattorilla vai oikealla raudalla, vastaus on mielestäni täysin selvä. Jos olet kiinnostunut vain näiden pelien pelaamisesta, sinun kannattaa ilman muuta käyttää emulaattoria, koska:

  • Vanha elektroniikka ei ole ikuista ja on itse asiassa aika todennäköistä, että pelikonsolisi hajoaa, koska sen kondensaattorit alkavat vuotaa. Hajonneiden kondensaattoreiden vaihtaminen on mahdollista, mutta jos et osaa kolvata, sinun täytyy maksaa jollekin toiselle tämän työn tekemisestä.
  • Vanhojen pelikonsolien kytkeminen moderniin televisioon ei ole aivan yksinkertaista. Se on kyllä mahdollista, mutta tähän tarkoitukseen käytettävät laitteet eivät ole halpoja.
  • Retropelit ja pelikonsolit eivät ole edullisia ja harvinaisimmat pelit ovat niin kalliita, että niiden ostamisessa ei ole mitään järkeä. Eli, käytettävissäsi oleva rahamäärä määrittää sen, mitä pelejä voit pelata.
  • Jos rakennat pienen Retropie-emulaattoriboksin tai ostat kannettavan emulaattorin, voit pelata retropelejä missä tahansa. Minä voin esimerkiksi pelata Pacmania omassa sängyssäni, koska minulla on kannettava emulaattori (Ambernic 35XX Plus).
Jos sinulla on vain yksi vanha pelikonsoli ja haluat kytkeä sen moderniin televisioon, sinun kannattaa ostaa RAD2X-kaapeli.

Jos pelaaminen vanhalla raudalla on näin kauheaa, miksi minä silti haluan tehdä niin?

Kultainen nuoruus ei jää unholaan

Minun kohdallani kyse on osittain nostalgiasta. Retropelien kerääminen, pelaaminen ja hypisteleminen palauttaa mieleeni mukavia muistoja lapsuudestani. Vaikka pelaan retropelejä myös emulaattoreilla, en saa emulaattoripelaamisesta sitä maagista fiilistä, joka syntyy kun napsautan pelimoduulin pelikonsolin moduulipaikkaan ja käynnistän pelikonsolin.

Toinen syy vanhan raudan käyttöön on se, että minä pidän fyysisten asioiden omistamisesta ja katselemisesta. Kun olin lapsi/nuori, minulla oli vain yksi pelikonsoli (Sega Mega Drive) ja muutama peli, koska pelikonsolit ja pelit olivat yksinkertaisesti ”liian” kalliita. Nyt haluan korjata tilanteen ja kerätä itselleni unelmieni retropelikirjaston, jota on mukava pelata ja joka näyttää upealta.

Kuten voit arvata, tämä homma voi lähteä helposti lapasesta. Seuraavaksi kerron, miten emulaattorit auttavat minua varmistamaan, että näin ei tapahdu.

Pelaaminen on pääasia

Minulla on pelien keräämisessä pari sääntöä:

  • Lähtökohtaisesti kaikki kokoelmani pelit on tarkoitettu pelattavaksi. Tämän takia en halua ostaa huonoja pelejä, vaan valitsen kokoelmaani päätyvät pelit tarkasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaan kiinnostavia pelejä ensin emulaattorin avulla ja laitan pelin ostoslistalle vain jos haluan pelata peliä uudelleen oikealla raudalla.
  • Pelin hinta ei saa olla niin korkea, että sen ostaminen vaikuttaa negatiivisesti muuhun elämään. Mielestäni jokaisen retropeliharrastajan on hyvä ymmärtää, että osa retropeleistä on niin kalliita, että niiden ostamisessa ei ole mitään järkeä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voi pelata näitä pelejä. Modernit emulaattorit ovat niin hyviä, että pelikokemus on hyvin lähellä aidolla raudalla pelaamista. Toisin sanoen, et menetä mitään jos pelaat liian kalliit retropelit läpi emulaattorin avulla.

Kerääminen on sellainen harrastus, jossa voi käydä niin, että asioiden haalimisesta tulee harrastuksen pääasia. Koska minulla on rajoitettu määrä tilaa (ja tietysti rahaa), yritän aina pitää mielessä, että retropeliharrastuksen pääasia on retropelien pelaaminen ja niistä nauttiminen. Tämän takia retropelien pelaamiseen käytetyn laitteen tyypillä ei ole loppujen lopuksi mitään merkitystä.

0 kommenttia… lisää kommentti

Vastaa